Maria Khorsand, interim vd
Maria Khorsand, interim vd

När Maria Khorsand klev ombord som Interim vd på företaget Careium hade hon precis gått i pension från rollen som vd på SOS Alarm. Efter bara sex månader lyckades Maria tillsammans med teamet vända företagets siffror drastiskt. Q4 2022 gick över förväntan och aktien rusade i höjden, med över 50%.

”Egentligen är Careiums resa precis den samma som den jag gjorde på SOS Alarm, men nu för Careium så gick allt i en betydligt högre hastighet, och då gäller det att hänga med och veta vilken väg man ska gå,” säger Maria.

Att vända ett företags känsliga finansiella siffror handlar oftast om att införa både ett intelligent sparpaket och samtidigt växa affären i en delikat situation, vilket kräver starkt ledarskap och ett sammansvetsat team.

”Det är viktigt att alla är med och att alla förstår att man tillsammans skapar förändring och stabilitet och att alla individer är viktiga. Ledningsgruppen arbetade fram ett sparpaket som vi direkt implementerade samtidigt som vi växte våra affärer kraftigt. Jag hade många one-to-onesamtal för att driva oss framåt med samlad kraft, var vi är på väg och varför. Det går inte att lyckas med en stor förändring om man inte kommunicerar transparant, tydligt och regelbundet. Eftersom Careium är börsnoterat kunde jag inte berätta allt, men det var viktigt att alla skulle känna sig trygga och stolta. ”

Careium har idag nästan 1.000 anställda, en försäljning på drygt 700.000 SEK och verksamhet i bland annat Storbritannien, Holland, Norge och Sverige. Deras affärsidé är att vård i allt större utsträckning ska kunna skötas i hemmet med smart teknik (till exempel klockor, halsband och ett flertal andra produkter samt mycket kunniga medarbetare och väl fungerande larmcentraler). Bolaget är idag marknadsledande i Europa inom välfärdsteknik med ca 400.000 användare och 25.000 larmsamtal varje dag. Den största kundgruppen i Norden är kommuner men även inom B2B and B2C – men slutkunden är alltid människor som behöver en trygg vardag. För att spara kostnader behövde de säga upp personal, minska och fokusera ledningsgruppen från elva till åtta personer, skära ner kostnaderna för produkter och IT och omförhandla kontrakt. Samtidigt ökade de försäljningen med ca 20% på både produkter och tjänster.

”Vi tog fram budgeten för 2023 och i november kände jag att vi kommer att fixa det. I december kom vändningen och Q4 blev riktigt bra efter omständigheterna. I februari presenterade vi rapporten och berättade hur duktiga alla hade varit och att vi tillsammans hade lyckats vända företaget. Vi landade högre än vi hade lovat styrelsen och vår bank,” säger Maria stolt.

För företagsvärlden är Maria Khorsand ingen nykomling direkt. Hon började sin karriär i Kalifornien, USA, följt av flera år på Ericsson och fortsatta ledande roller inom tekniktunga företag som President Financial Market på OMX, Vd på RISE och vd på Dell samt flera styrelseroller.

”Det här var faktiskt mitt första interimsuppdrag och i det här fallet valde styrelsen att ta in en interim vd då det var ett känsligt läge och man inte kunde vänta på en permanent vd med en rekryteringsprocess som kunde ta sex månader eller mer. Det var viktigt att skapa stabilitet snabbt. I lägen som detta är det en väldigt bra idé att ta in en interimare, när verksamheten måste fungera och ta ett steg framåt. På det här sättet får man in en kompetens som man inte har internt och som ser saker på ett nytt sätt. Med mina nya erfarenheter så tycker jag att man som interim vd inte bör tänka kortsiktigt utan att man tar ett långsiktigt ansvar för verksamheten för när man lämnar ska verksamheten kunna fungera vidare,” säger Maria.

Balansen i livet hittar Maria med sin familj. Hon träffade sin man Daniel på jobbet, de arbetade på samma företag i USA. Tillsammans har de en dotter och spenderar mycket tid i skärgården och reser gärna ofta.

”Vi reser också gärna och helst i Asien och Afrika. Jag är född i Iran men uppvuxen och utbildad i USA och tycker att mångfald är mycket viktigt eftersom det, bland annat, ger nya perspektiv och olika erfarenheter och kunskaper – det gör att man blir starkare i både hjärta och hjärna. Att resa och att ta del av nya kulturer är otroligt viktigt för mig, en ynnest i tillvaron, jag ser mig själv som en global människa,” säger Maria och ler.

Kuriosa

I sin sista roll på Ericsson var Maria vd för deras Bluetoothbolag (Ericsson Technology Licensing) som var först i världen med att ta fram Bluetoothtekniken för att trådlöst koppla samman olika digitala enheter. Tillsammans med en av deras kunder, en datortillverkare, skulle den nya tekniken marknadsföras. Maria hade tidigare givit en bok till kunden, nämligen Röde orm, av Frans G Bengtsson. I boken finns en karaktär som heter Harald Blåtand – vilket inspirerade till den teknik vi idag kallar för Bluetooth.


Fakta:

Uppdragsgivare: Lennart Jacobsen, tidigare ordförande i Careium.

Lennart Jacobsen har de senaste 7 åren jobbat i styrelser och med egna investeringar samt som senior rådgivare. Han har många år bakom sig inom banking och IT-branschen. Idag har Lennart 6 styrelseuppdrag med stor variation, några publika och några privata, stora som små. Lennart bidrar gärna med sin kompetens och valde att sitta i Careiums styrelse för att göra gott för samhället – ett högre syfte helt enkelt! Vikten av att hjälpa äldre att leva ett tryggt liv med olika typer av larm kändes relevant och personligt viktigt för Lennart. Under resan har bolaget bytt namn från Dor till Doro Care och nu Careium.

Uppdraget

Då dåvarande vd skulle lämna behövde styrelsen på kort tid hitta en ny vd. Internt fanns ingen med rätt kompetens för uppdraget. Men att anställa en ny vd är ett viktigt beslut – att då välja en interimare – skapar lugn och ro i rekryteringsprocessen och minimerar risken att göra fel.

Omdöme till Nordic Interim

”Vi fick genast en toppkandidat presenterat för oss, Maria Khorsand. Hon har definitivt infriat våra förhoppningar och som tidigare vd för SOS Alarm, kom hon in med precis den kompetens vi efterfrågade. Hon kunde ”hit the ground running” så att säga. Ett riktigt lyckokast för oss.”


#casestudy #interimvd #