Gilles Pelizzo CIO Valtus France
Gilles Pelizzo CIO Valtus France

Sedan Gilles började som CIO har företaget vuxit till en europeisk koncern med verksamheter i sex länder. Vi har pratat med honom om hans roll och den digitala utvecklingen av Valtus.

Kan du dela med dig av några insikter om din bakgrund och din roll på Valtus?

“Innan jag kom till Valtus arbetade jag 10 år på ett internationellt företag inom brandsäkerhet där jag utvecklade mina kunskaper som hård- och mjukvaruutvecklare och projektledare. Senare gick jag över till IT-avdelningen där jag övervakade support och underhåll för de franska teamen. Efter en kort period inom konsulting arbetade jag på Fujitsu som COO och på CXP som CTO.

2021 kom jag till Valtus för att ta över den globala moderniseringen av IT-systemet. Ett av mina första uppdrag var att flytta CRM-systemet till en ny IaaS-hostingmiljö vilket var ett mycket känsligt projekt!

Mer generellt, så har jag också arbetat med att rationalisera och professionalisera vår IT-miljö och framför allt arbetat för att säkra all våra data och åtkomst till våra system. Jag har ett av ett starkt team både i Frankrike och globalt inom gruppen.”

Vad är dina dagliga ansvarsområden?

“Mina dagliga uppgifter är ganska varierade. Jag ser till att våra system och lösningar fungerar smidigt 24/7. Kontinuerlig utveckling och digitalisering av IT-system pågår alltid. Cybersäkerhet är en betydande oro för många företag, liksom för Valtus. Med ökande cyberhot på grund av händelser som till exempel konflikten i Ukraina har vi sett en ökning av “cyberkrigföring”, inklusive phishingattacker. På grund av detta har vi ökat vår säkerhet med återkommande åtgärder för alla anställda. Jag ansvarar även för att tänka på vår IT för framtiden och allt som kan hjälpa till att förbättra processernas hastighet och datans kvalitet. Jag kan med stolthet berätta att vi kommer att lansera en mobilapplikation i slutet av november på iOS och Android App Stores, vilket kommer att ge våra franska interimschefer möjligheten att hantera sina profiler och aktiviteter på uppdrag precis som de redan gör i vår Manager Portal.”

Valtus har ett CRM-system med en portal för Interim Managers som använder sig av AI för att scanna CV. Kan du berätta mer om din erfarenhet av AI och dess potential?

“AI är ett känsligt ämne, och vi får ofta frågor om hur vi använder det i vår verksamhet. Vi har en felaktig syn på verkligheten när det gäller AI, eftersom det finns lika många AI-experter som det fanns COVID-experter under pandemin. Och detta bara för att, enligt media och tillverkare, det finns AI överallt: i TV-apparater, i telefoner, i kaffemaskiner, i eltandborstar… Varje gång det finns digitala beräkning stämplar vi det med AI-logotypen. AI förvandlas till en religion med sina gurus och följare. Vi måste vara försiktiga när det gäller prylar. Valtus använder redan indirekt AI i sitt informationssystem och har gjort det i flera år genom CV scanning. Och om några månader kommer vårt CRM att ha nya AI-funktioner som ska hjälpa till att ytterligare förbättra hastigheten i våra processer och våra tjänsters kvalitet. Men jag vill betona att AI och nya teknologier bara är hjälpmedel, det är våra medarbetare som gör Valtus framgångsrikt.”

Att upprätthålla en arbete/livsbalans är viktigt. Hur laddar du dina batterier?

“Jag är en aktiv medlem i en kulturförening och älskar att läsa. För närvarande läser jag en kriminalroman som utspelar sig på 1400-talet om den franske kungen Karl VIII. Karate är en annan av mina passioner och jag tränar två gånger i veckan. På den senaste jobbkonferensen höll jag och två kollegor en självförsvarskurs, vilket var mycket roligt! Jag är också engagerad som militär reservist vid DGA.”