Lauri Ratia ja Markku Kanerva Nordic Interimin 10-vuotisseminaarissa
Lauri Ratia ja Markku Kanerva Nordic Interimin 10-vuotisseminaarissa

För att fira Nordic Interim Finlands 10-årsjubileum hade vi nöjet att hålla ett seminarium på Hotel Kämp i Helsingfors. Temat var Change & Success, med Finlands mest kända förändringsledare som talare.

Lauri Ratia, som var delaktig i att driva en turnaround av nationalikonen Stockmann, gruvbolaget Terrafame och Åbo varv, berättade om transformationen av Terrafame.

”2015 hade Europas största nickel- och koboltgruva stora svårigheter och väldigt få trodde att den skulle kunna räddas. Den första uppgiften var att få miljöutmaningarna under kontroll, varefter företaget inom två år behövde göras funktionellt och ekonomiskt lönsamt.

Med hjälp av omfattande marknadsundersökningar var det möjligt att välja företagets inriktning framåt och det beslutades att fokusera på batterikemikalier. Det systematiska arbetet ledde till en detaljerad plan och när transformationen startade hade vi åtta prioriterade områden, indelade i 32 olika projekt som i sin tur omfattade totalt 700 åtgärder.” säger Ratia.

När ett lag har uppnått en bra laganda kan det på allvar sträva efter att nå målen

Markku Kanerva head coach för Finlands fotbollslandslag ledde herrlandslaget till EM-finalen för första gången år 2020. Likheterna mellan förändringsledning och sportcoaching är uppenbara, och Markku fokuserade på hur man skapar ett starkt team och hur man leder detta mot framgång.  

”En fotbollstränares arbete är som ett gig-jobb med ett start och ett slut, precis som för en Interim Manager. Det finns många andra gemensamma punkter också. Den mest utmanande delen är att välja rätt team, dvs bestämma vilka individer som passar bäst i laget på vägen till framgång. Förutom personlig kompetens och skicklighet behövs förmågan att skapa och upprätthålla laganda, ett stort arbete måste göras för att skapa en känsla av samhörighet. Spelarna ska känna att det är roligt att komma till matcherna och att alla har sin roll i laget. Det finns alltid svårigheter att genomföra förändringar och i utan en bra laganda kan man inte uppnå stora framgångar.”

Hans råd to Interim Change Managers är att satsa på en fördjupad förståelse av nuläget: “En förändringsprocess börjar med en grundlig analys av den aktuella situationen, där olika beräkningsåtgärder spelar en stor roll. Därefter gör man en detaljerad räddningsplan.”


Vi är mycket glada över att ha haft nöjet att fira vårt jubileum med så många kunder, Interim Managers, vänner och våra familjer! Under de kommande 10 åren kommer vi att fortsätta vår framgångsresa och stötta våra kunder i Norden såväl som globalt, och vi kommer att erbjuda de mest spännande uppdragen till våra interimare.

Kari Peuhkuri, Pia Blom-Johansson, Jan Långbacka and Niklas Björkman - team Nordic Interim Finland

Vi är mycket glada över att ha haft nöjet att fira vårt jubileum med så många kunder, Interim Managers, vänner och våra familjer!

Kari Peuhkuri, CEO &Partner — Pia Blom‑Johansson, Partner — Jan Långbacka, Partner — Niklas Björkman, Partner