Peder Lindencrona and
Peder Lindencrona and

Vi har träffat Peder Lindencrona för att prata om AI och erfarenheter av bolagsbyggande. Tillsammans med Anders Rennermalm driver han podden ”Så funkar AI”, där de utforskar AI’s möjligheter och risker.

Hur började ditt intresse för AI?

”Jag utbildade mig till civilingenjör på KTH och träffade Anders redan första dagen. Vi blev genast vänner och under studierna startade vi ett bolag där vi byggde datorer som vi sålde till våra klasskompisar. Efter KTH startade Anders och jag Tankebolaget och efter det har jag haft fokus på start-ups/tillväxtbolag och har byggt bolag från tre till 300 medarbetare, alltid inom tekniktunga mjukvarulösningar. Ett av företagen som jag är medgrundare till var Get Compliant som utvecklade en app för besöksnäringen och retail för att hjälpa personalen samla allt som skall göras och dokumenteras i en enkel app. Det spanska bolaget Mapal, verksamma inom schemaläggning för personal, hörde av sig till oss då de ville skapa en heltäckande plattform för den europeiska marknaden och efter uppköpet är jag Nordenchef och produktansvarig för våra complianceprodukter som nu ska implementeras i alla länder. Bland våra kunder i Sverige finns Coop, Sibylla, Espresso House och Brödernas.”

Hur använder ni AI inom Mapal?

”Vi använder AI för att guida personal hur de använder våra produkter och även för att generera instruktioner anpassade för specifika situationer. Det kan t.ex. vara hur man bäst hanterar ett kundklagomål eller hur man tillagar en hamburgare. Vi använder en språkmodell som vi tränar både på vår egen och kundernas data.

Varför startade ni podden ”Så funkar AI”?

”När ChatGPT slog igenom insåg vi att vi visste väldigt lite om ämnet så vi startade podden som en sorts läroresa, Istället för att Anders och jag skulle vara experter så var tanken att använda våra gäster för att lära både oss och lyssnarna mer om hur man tar till sig och använder AI. Både Anders och jag har arbetat med IT i mer än 30 år, så det var inte tekniken utan snarare andra frågor såsom upphovsrätt, etik och hållbarhet som vi ville lära oss mer om Vi har bland annat intervjuat en jurist om upphovsrätt och en expert inom hållbarhet för att höra mer om hur mycket energi AI drar. Sedan årsskiftet har vi publicerat 15 avsnitt I vår andra säsong hoppas vi intervjua användare ”tyckare”, vem använder AI och hur har de implementerat det i sin verksamhet och hur tränar de sin AI med egen data? Vi tror bägge två att det finns stora möjligheter för företag och organisationer men många tar inte steget på grund av okunskap. Under hösten har vi börjat föreläsa för att sprida möjligheterna och utmaningarna, det är otroligt roligt att komma ut och träffa folk och deras respons är oerhört viktigt. Vi diskuterar och får input från den riktiga världen, folk som använder AI och de som inte gör det.”

Vad är det största utmaningen för företag att implementera AI?

”Många företag vågar inte ta steget på grund av okunskap. Man vet helt inte vilka problem som AI är bra på att lösa och hur man tar sig dit på ett ansvarsfullt sätt. Att inte satsa på AI är förstås helt OK om företaget har en tydlig strategi och kan svara på varför man väljer att inte satsa. I längden risker de företag som inte tar till sig tekniken att halka efter sina konkurrenter.”

Vad har AI för betydelse för privatpersoner?

”AI har en stor inverkan på vår vardag, även om vi inte alltid märker det. Till exempel kan AI användas för att assistera läkare vid röntgenbedömningar. Men med tekniker som deep fake blir det allt svårare för privatpersoner att avgöra vad som är äkta. Vi måste vara källkritiska och samtidigt välja vilka källor vi skall lita på.

Vad finns det för risker med AI?

”Ett exempel är när AI kopplas direkt till exekvering av beslut utan att en människa granskar beslutet. En AI kopplat till ett vapensystem kommer att fatta besluten snabbare utan en människa i loopen, men AI kan antagligen inte bedöma alla risker som en människa kan. Även bearbetning av personliga data är känsligt, och därför är det viktigt med etiska riktlinjer, som EU AI Act, som styr vad som är tillåtet att utveckla inom AI i Europa. De flesta modeller har ett etiskt ramverk som styr vad de får och kan svara på, men naturligtvis finns det länder och aktörer som använder modellerna utan sådana regler vilket är skrämmande.”


Så Funkar AI: https://podd.safunkarai.se/

Lär dig mer: “Generative AI in a Nutshell” på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=2IK3DFHRFfw , The EU’s AI Act: A Landmark Step in Regulating Artificial Intelligence, artikel av Dorel Iosef: https://www.linkedin.com/pulse/eus-ai-act-landmark-step-regulating-artificial-dorel-iosif-ph-d-ipfde/

”AI och HR Podden”: https://open.spotify.com/episode/0zWDLJXsGhIkjjzMSdBznA?si=6cb90f76b050442a


#ArtificialIntelligence #AI