Familjen Knut och Ragnvi Jacobssons stiftelse, grundat 2012, stammar ur familjen Jacobssons entreprenörsanda. Knut Jacobsson grundade företaget Atlet 1958 och verksamheten blev snart en framgångsrik och ledande internationell aktör inom sitt område.
Vi har pratat med Marianne Brismar, dotter till Knut och Ragnvi och ordförande i stiftelsen, och Turid Oom, kommunikatör, om vikten av att främja entreprenörer och forskare som med sina innovationer kan gynna samhället.
Viljan att hjälpa andra lade grunden för stiftelsen
”Min pappa växte upp fattig, men var driven och ville gå sin egen väg. Efter att han hade studerat på Hermods och Chalmers startade han eget och sålde ritverktyg till studenter. Mamma lånade honom pengar som hon hade sparat för att kunna köpa en vespa, och pappa köpte komponenter för en handdragen staplare, som han reste runt och sålde. Han hade synnerligen lite pengar och inget nätverk, så när han blev framgångsrik så ville han stötta entreprenörer och forskare och därför grundade vi stiftelsen.”
Stiftelsen delar ut stipendier för att stötta forskare och entreprenörer att ta nästa steg med sina företag och forskningsprojekt. Marianne berättar att man delar ut stipendier på mellan 50 000 – 500 000 SEK beroende på vad man vill göra med pengarna vilket kräver att man har en tydlig plan, t.ex. att ta en MBA eller för ett specifikt forskningsprojekt.
”Vi tittar mycket på affärsmannaskap och driv hos entreprenörerna, det måste vara realistiska mål, innovativt, ha en tydlig vision och kunna nå tillväxt. Man måste vara ägare eller delägare i bolaget och företaget måste ha funnits i två på varandra följande bokslut. Flera av våra forskarstipendiater har startat egna företag vilket är jätteroligt!”
Vi tittar mycket på affärsmannaskap och driv hos entreprenörerna, det måste vara realistiska mål, innovativt, ha en tydlig vision och kunna nå tillväxt.
Marianne Brismar
Ordförande för Familjen Knut och Ragnvi Jacobssons stiftelse
Samhällsnytta och realistiska mål
Turid berättar att utdelningen av stipendierna är en mycket festlig tillställning där alla tidigare stipendiater blir inbjudna. Årets stipendiater presenterar sina planer, och fjolårets entreprenörer och forskare berättar vad de har gjort med sina stipendier och hur det har gått för dem. Varje år delas även ett extra pris ut till stipendiater som utmärkt sig inom entreprenörskap, förutom ett inramat handskrivet diplom får man Marianne Brismar och Niklas Hedin, styrelsemedlem och CEO på Centiro, som bollplank.
”Deras projekt ska bidra till samhällsnytta, till exempel inom hälso- och sjukvård och miljö/hållbarhet. En stipendiat har tagit fram en app för att patienter lättare ska kunna förbereda sig inför en cancerbehandling, en läkare har tagit fram instrument som underlättar operationer och en entreprenör har ett idag växande företag inom digital marknadsföring och försäljning för SaaS-företag.
Ljud och kiselalger
Två av de tidigare stipendiaterna är Johan Isaksson-Daun och Angela Wulff som med hjälp av stipendiet kunde utveckla banbrytande innovationer.
Johan berättar i en intervju att han med stipendiets hjälp har tagit fram ett förflyttningshjälpmedel för blinda och kraftigt synnedsatta personer. ”Audomnis grundkoncept är att översätta hur saker ser ut och är placerade till ljud. En vidvinklig avståndskamera läser av omgivningarna, och Audomnis unika regelverk översätter det till ljud som sedan spelas upp i ett par öppna hörlurar, vilka inte blockerar ljud från omgivningen. Saker till vänster låter till vänster, saker längre ner låter mörkare, och saker närmre låter mer intensivt. Resultatet kan liknas vid en slags omfattande ekolokalisering.”
Angela fick under en expedition till Antarktis idén att använda kiselalger för att bland annat öka effektiviteten i solceller och batterier. Företaget som hon är delägare i, The Swedish Algae Factory, har idag 13 anställda. Stipendiet möjliggjorde för Angela Wulff att snabbare tillsammans med Sofie Allert, VD, starta och bygga upp verksamheten.
(https://www.familjenjacobssonsstiftelse.se/kiselalger-framtidens-grona-energi/).
Har du en annorlunda idé utanför boxen? Kan din affärsidé bli till en framgångsrik företagsamhet? Så här ansöker du om stipendiet
Stiftelsen delar årligen ut stipendier till utbildning för dig som entreprenör med registrerat bolag och för dig som har ett forskningsprojekt och är knuten till ett svenskt universitet.
För kunna söka ett stipendium behöver du ha en inriktning mot ett eller flera av följande områden: logistik, innovation, kvalitet, internationalisering, ergonomi och design.
Sista ansökningsdag är 31:a juli 2023.
Läs mer om Familjen Knut & Ragnvi Jacobssons Stiftelse här:
Här kan du läsa intervjuer med tidigare stipendiater: