Torbjörn Hamnmark är en erfaren expert inom investment management med en omfattande internationell erfarenhet. I sin senaste roll som chef för Strategisk asset allocation på AP3 hanterade Torbjörn miljarder i globala investeringar och navigerade genom komplexa portföljer som omfattar aktier, obligationer och alternativa tillgångar. Här berättar han om sin syn på asset allocation, riskhantering och hur hållbarhet integreras i hans investeringsstrategier. Torbjörn ger oss också sin syn på AIs framtida roll i investeringsbeslut och reflekterar över de globala trender som kommer att påverka branschen de kommande decennierna.
Du har en imponerande karriär inom internationell investment management, kan du berätta om din bakgrund?
”Jag har alltid arbetat inom finans och började inom trading, riskhantering och handel med optioner. Jag har haft möjligheten att arbeta både i Sverige, med företag som Carnegie, och internationellt, inklusive en period i London på Citibank där jag arbetade som marknadsgarant inom optioner och derivat under 90-talet. Senare, när jag återvände till Sverige, började jag på Skandia Asset Management, där jag ansvarade för ränteteamet och arbetade med produktutveckling, ledarskap och kundrelationer. År 2010 gick jag vidare till AP3 som investeringsstrateg och har lett den funktionen de senaste tio åren. Jag har alltid varit intresserad av vad som driver marknader och ekonomier. På AP3, som är en del av det svenska pensionssystemet, täckte jag allt från globala aktie- och obligationsmarknader till alternativa eller onoterade tillgångar som fastigheter, infrastruktur, Private Equity och skogsmark. Min strategi är att fokusera på långsiktiga drivkrafter och identifiera vad som är mest relevant för framtiden, alltid med ett framtidsorienterat perspektiv.”
Hur hanterar du risker i så diversifierade portföljer?
”Riskhantering är avgörande och jag använder scenarier och stresstester för att bedöma risker som inflation och valutavolatilitet. Dessa verktyg hjälper till att förstå vad som kan ske under olika marknadsförhållanden. Jag tror att AI har stor potential att bidra inom detta område, särskilt när det gäller att sammanfatta och analysera stora data vilket gör riskhanteringen mer effektiv.”
Hur hanterar du valutarisker, speciellt i globala portföljer?
”Valutarisk är en av de mest intressanta delarna inom portföljhantering. Det är viktigt att hela tiden övervaka exponeringen mot känsliga valutor som SEK, särskilt när man hanterar globala portföljer. Det är ett unikt extra lager av risk som vi måste hantera dagligen.”
Hur håller du dig uppdaterad om marknadstrender och ekonomiska förändringar för att anpassa dina strategier?
”Jag läser nyheter och forskning och pratar med mitt nätverk av branschkollegor och specialister. Att hålla mig informerad är nyckeln till att lyckas. Intressant nog har geopolitiska händelser, även krig och pandemin, påverkat marknaderna mindre än vad man skulle tro. Till exempel utlöste COVID-pandemin massiva företagsstimulansåtgärder vilket hjälpte till att hålla marknaden aktiv. Däremot är jag mer bekymrad över demografiska förändringar, särskilt i Europa, där sjunkande födelsetal pressar arbetsmarknaden.”
Hållbarhet har blivit en integrerad del av investeringsstrategier. Hur integrerar du ESG-faktorer i din asset allocation?
”I Europa är ESG en självklar del av hur vi tänker, det är en naturlig del av vår analys. Men det innebär utmaningar, särskilt gällande komplexa frågor som energiomställningar och biologisk mångfald. Vi som arbetar med detta behöver samarbeta med specialister inom dessa områden. Ibland kan komplexiteten i ESG kännas överväldigande men det är avgörande att hålla sig engagerad och uppdaterad, särskilt med tanke på de geopolitiska risker som följer med investeringar i vissa regioner.”
Hur mäter du framgången för dina investeringsstrategier?
”Traditionellt konstruerar vi ett riktmärke med olika index för globala marknader för att utvärdera avkastningen. Men att mäta icke-finansiell framgång, som att bidra till energiomställningen, är en annan utmaning. EU ställer höga krav på rapportering och jag tror att AI kommer att spela en stor roll i att hjälpa oss att möta dessa krav.”
Med blicken framåt, vilka trender eller innovationer tror du kommer att forma asset allocation kommande år?
”De kommande 20 åren kommer att bli radikalt annorlunda, geopolitiska händelser och energiomställningen kommer att forma investeringslandskapet. Vi måste också förstå demografiska förändringar; det finns över 8 miljarder människor på planeten men vi kommer inte att se mycket mer tillväxt i befolkningen. Människor blir äldre och födelsetalen sjunker dramatiskt, särskilt i utvecklade länder. Detta kommer att utmana pensionssystem, skattebas och arbetsmarknader. Den tekniska utvecklingen kommer fortsätta att vara mycket betydelsefull och förhoppningsvis hjälpa oss att hantera de utmaningar vi nu står inför.”
Vad gör du för att ha en bra balans mellan arbete och fritid?
”Jag älskar att laga mat och experimentera med nya recept, det är ett bra sätt att koppla av och göra något kreativt. Jag har också ett lantställe söder om Stockholm där jag och min familj kan slappna av och koppla av från arbetet. Det är viktigt att ibland ta ett steg tillbaka och inte fastna i detaljer.”
#AssetAllocation #Investeringar #ExecutiveInterimManagement