Henrik Tuulos, Business Unit & Sales Director
Henrik Tuulos, Business Unit & Sales Director

Hösten 2020 beslutade det finska vårdföretaget 9Lives för att börja erbjuda Covid-testning för företag och den privata hälso- och sjukvårdssektorn. Det fanns en enorm potential för expansion, men företaget saknade tillräckliga personalresurser. Det fanns ett akut behov av en erfaren ledare för att säkra den mycket snabba tillväxten som man stod inför.

Henrik Tuulos, Business Unit & Sales Director, började på 9Lives som interim Sales Director, säger:

”Det var en riktigt kul resa! Min uppgift var att sälja våra Covid-testtjänster till företag och, i samarbete med resten av vår organisation och slutkunden, organisera testpunkter på olika platser så snabbt som möjligt. Situationen var kritisk, processer behövde utvecklas och behovet av personal växte oavbrutet. Ingen hade sett något liknande och vi behövde genomföra strategin snabbt. Därför behövde företaget någon som kunde det här, som vågade hoppa i det kalla vattnet och inte behövde lång tid för att reda ut situationen.”

Hur lyckades 9Lives med försäljningsstrategin i en helt ny situation?

”På ett sätt sålde vi en tjänst som ingen ville ha, men alla behövde. Även om företag hade ett ständigt behov av att testa sin personal var det inte alltid lätt att sälja. De företag vi riktade in oss på använde sig ofta av företagshälsovårdens testtjänster. Det var nödvändigt att utveckla en tjänst som tydligt kunde särskiljas från våra konkurrenters. Vi profilerade oss som en tjänsteleverantör för snabb och flexibel testning med ett mycket kundorienterat förhållningssätt. Vi hade, och har fortfarande, en Covid-testbil med utrustning och personal som snabbt kan komma till den plats som kunden önskar om det behövs. Vi har testat dussintals och till och med hundratals människor samtidigt, både i städer och på landsbygden.”

9Lives har använt sig av Interim Managers tidigare, varför har man valt den lösningen?

”9Liveses verksamhet präglas av en positiv inställning till förändring och vi har använt interimschefer för tidigare projekt. Ungefär samtidigt som jag började på 9Lives började även en annan Interim Manager. Det är ganska typiskt för företag att vilja anställa personer från en annan bransch till ledande befattningar för att få in nya erfarenheter och synsätt. Men i slutändan väljs ofta en “säker” lösning från samma bransch. När man gör så finns det en risk att målen inte uppnås och företaget kommer att förlora en möjlighet till utveckling.”

Du har haft ledande roller i olika organisationer, men när pandemin slog till bestämde du dig för att byta riktning. Hur var det att jobba som Interim Manager?

”Jag hade en lång karriär inom detaljhandeln, men Covid erbjöd en möjlighet till att testa en ny

bransch och utveckla mig själv så jag bestämde mig för att ta chansen. Ungefär samtidigt hade jag börjat studera affärscoaching och lärt mig mer om Interim Management. Eftersom jag var intresserad av nya branscher och projekt kontaktade jag Nordic Interim.

Att ta mig an en ny roll i en ny bransch har gett mig en otrolig energikick. Även om det var en akut situation var det mycket spännande att vara involverad i den extremt snabbt växande marknaden. Tillväxten var så snabb att det ibland var utmanande att hantera den, men med tanke på min egen utveckling är jag glad att jag kunde vara en del av den.”

Varför är Interim Management en bra lösning när företag står inför utmaningar?

”Mitt interimskontrakt förlängdes och både VD:n och jag tyckte att det var en bra idé att låta mitt interimskontrakt gå över i en tillsvidareanställning. I takt med att arbetslivet i stort har förändrats har användningen av interimare, särskilt i en tillväxtfas, blivit mer intressant för både individer och företag. Interimschefer fokuserar vanligtvis på att genomföra utveckling och förändring. När förändringen har genomförts anställer företaget ibland interimaren till en permanent roll för att fortsätta driva funktionen. En Interim Manager är trots allt ett smärtfritt sätt för ett företag som verkar inom hälso- och sjukvårdssektorn att behandla företagets växtvärk!”