Robin Exman
Robin Exman

Robin Exman har nyligen avslutat ett uppdrag som interim Head of Strategy & PMO hos Sodexo, ett av Sveriges ledande serviceföretag med över 4 400 anställda. Vägen till att bli Interim Manager har gått via strategiska och operativa roller inom främst livsmedelsbranschen med ett stort fokus på strategi, affärsutveckling och komplexa logistikflöden. Vi har pratat med honom för att höra mer om hans karriär och för att få hans bästa tips på hur man lyckas som en Interim Manager.

Som managementkonsult fick Robin en god kunskap inom projektledning av strategiska initiativ, men efter 8 år kände han behovet av en bredare bas och en djupare förståelse för kundernas utmaningar. Han gick vidare till Martin & Servera, Sverige ledande restauranggrossist, till rollen som affärsutvecklingsdirektör med ansvar för koncernens strategiprocess där en betydande del av ansvaret var att sätta planer för tillväxt både organiskt och via förvärv.

Robins önskan att ta ett större operationellt ansvar ledde honom 2020 till rollen som COO hos Galatea, en av Nordens ledande dryckesdistributörer med Systembolaget som största kund: “Det lockade mig att ta ett större operationellt ansvar och se utmaningarna inifrån en verksamhet. Jag ansvarade för en rad olika bolag och funktioner såsom en lagerverksamhet med hundratals medarbetare, säljbolag i både Finland och Norge där vi förvärvade det ena och startade den andra från scratch samt en helt ny e-handelslösning för våra restaurangkunder.”

Att hjälpa ett företag med kritiska problem och driva förändring är något som passar Robin och för att kunna vara mer flexibel i sin arbetsroll valde han att starta en karriär som Interim Manager. I februari 2023 började han sitt interimsuppdrag hos Sodexo, division Healthcare, Seniors & Education, där hans erfarenhet från livsmedelsområdet blev värdefulla då mat motsvarar ca 40% av omsättningen och hans erfarenhet inom affärsutveckling och strategi passade perfekt för rollen som interim Head of Strategy & PMO.

Vad var dina ansvarsområden som interim Head of Strategy & PMO hos Sodexo?

“Jag var strategiansvarig för divisionen Healthcare, Seniors & Education som har merparten av sin affär inriktad mot offentlig sektor. Tjänsterna omfattar mat, städning och administrativa stödtjänster till sjukhus, skolor och vårdhem samt den logistik som är förbunden med de tjänsterna. Det fanns även ett behov av att sätta en strategi för hela Sodexo Sverige tillsammans med ett annat affärssegment och där var jag också behjälplig vilket resulterade i att jag fick uppdraget att facilitera den svenska verksamhetens strategikonferens för 120 ledare.

Samarbetet med ledningsgruppen har gått mycket bra och strategin har fått god feedback från ägarna. Det viktiga nu och i tider som dessa är att snabbt få effekt av de strategiska initiativ som sjösätts. Vi har etablerat en bra process för att säkerställa att våra mål uppfylls. Fördelen är att Sodexo är en väldigt trevlig organisation och som arbetar väldigt nära våra kunder vilket gör att förändringar kan införas och anpassas efter kundernas behov på ett snabbt och effektivt sätt. Dessutom har jag trivts otroligt bra med mina kollegor. Nu börjar jag i en permanent roll som Strategi- och Marknadsdirektör för Sodexo AB, något som jag är jätteglad för och som ska bli otroligt spännande!”

Vad är fördelen av att använda sig av Interim Management när man som företagsledare har problem som måste lösas här och nu?

“Genom att ta in en Interim Manager får kunden in en erfaren ledare med god förståelse och erfarenhet av liknande frågeställningar och som kan ha med sig relevant branschkompetens för att snabbt hitta lösningar på de utmaningar som finns.

Fördelen när man kommer in externt är att inte ha en historik i organisationen och därmed inte ha förutfattade meningar eller behöva ta hänsyn till internpolitik och är frikopplad från gamla arbetssätt. Det betyder att man kan ifrågasätta gamla sanningar på ett sunt sätt och vara en katalysator för förändring. Man säkerställer att hållbara och långsiktiga initiativ genomförs och att kunskapen stannar kvar i företaget den dagen man lämnar sitt uppdrag.

För mig personligen innebär en karriär som Interim Manager att jag ställs inför nya frågeställningar och utvecklas med varje uppdrag. Jag får göra det jag tycker är kul och jag tycker om att kunna bidra med mina erfarenheter och verkligen se att det gör skillnad för kunden och organisationen. Det är även en fördel att kunna vara flexibel och styra min tid. Jag är medgrundare av TRT Solutions AB som är ett företag som erbjuder helhetslösningar för hantering av dödsbon och flyttjänster. Som interimare har jag kunnat frigöra tid för arbetet med TRT. Bolaget är verksamma i Mälardalen och sköter allt från flytt, städning, försäljning, återvinning etc. Det är fint att kunna hjälpa människor som befinner sig i sorg eller andra utmanande situationer.”

Vad är dina tre bästa råd för att lyckas som en Interim Manager?

  1. Fokusera på vad som ger mest effekt för bolaget och säkerställ att deadlines uppnås
  2. Dela med dig av dina insikter och erfarenheter från tidigare arbetsplatser men anpassa dig till bolagets förutsättningar
  3. Våga göra saker som är rätt för bolaget och organisationen, även om du inte får skörda alla frukterna.

Vad är dina bästa råd för ett gott förändringsledarskap?

  1. Få alla att förstå det övergripande syftet med förändringen och vad vi vill åstadkomma
  2. Kommunicera öppet och ärligt om förändringen och förmedla känslan av hur det kommer att vara när målbilden är uppnådd. Tänk på målgruppen när du kommunicerar och håll den rak, enkel och gemensam för hela organisationen om möjligt. Det kommer att spara dig tid och skapa tydlighet.
  3. Lägg lite tid på att planera förändringen och kommunikationen kring den, men när det är kommunicerat så ska genomförandet ske snabbt, organisationen mår inte bra av att hamna i en limbo. Håll tidplanen!
  4. Våga göra förändringar snarare än att prata – action!

Vad gör du för att koppla av och ladda batterierna?

“Jag har precis blivit pappa till en liten dotter, så det mesta av min tid går givetvis till min familj, men man får inte så mycket sömn som nybliven förälder! Fotboll är ett stort intresse, jag har själv spelat mycket. Annars är en trevlig middag på stan alltid något som förhöjer vardagen.”