Jarl Uggla har över 30 års erfarenhet av att arbeta i ledande positioner i företag inom export, industri, service och konsumentvaror i över 50 länder. I dag är han VD för LKAB Wassara, ett företag som utvecklar och tillverkar miljövänliga högteknologiska borrsystem.
Vi har pratat med Jarl om hans spännande karriär och upplevelser i olika länder, att växla mellan branscher och hur han ser till att ha en bra balans mellan arbete och fritid.
“Jag har arbetat i offentliga, PE-ägda och privatägda företag. Man måste vara lite tuff, ha hög energi och vara anpassningsbar eftersom ägardirektiven skiljer sig mycket åt. Som VD måste man vara tydlig med hur vägen framåt ser ut och projicera den till organisationen. Det är också viktigt att lära känna produkten, förstå värdekedjan från idé till kundleverans och vara synlig i organisationen. Bygg en tajt ledningsgrupp som tänker och anammar konceptet att förändringar är naturliga och positiva. Om du inte gör någonting kommer ingenting att hända. Var motståndskraftig, engagerad, justera medan du går framåt och ge inte upp.”
Jarl började sin karriär som aspirantingenjör och Produkttekniker på ABB, där han bland annat ingick i det team som utvecklade och byggde den första robottillverkningen av monteringsband och fabrik. Efter ett par år, fortfarande mycket tidigt i karriären, ville han se världen och började som Technical Service Director på Swedish Match-ägda Phimco Industries i Filippinerna. Uppdraget var att bygga och säkra en väl fungerande enhet för produktionsteknik, kvalitet och service. Många år inom flera av Sveriges Match-ägda företag följde: i Schweiz som Project Manager för den asiatiska regionen och senare som Plant Manager med ansvar för sammanslagning av två fabriker med produktion av kommersiella tändstickor för B2C i USA och Kanada.
1989 fick han sin första VD-roll på Arenco, ett marknadsledande företag som servade 35 av Swedish Match produktionsanläggningar, men även externa kunder på 60 marknader. Arenco säljer hela tillverkningsanläggningar, inklusive maskiner, reservdelar, tekniska tjänster, råvaruhandel och utbildning av personal. Parallellt med att man bildade ett joint venture för tillverkning och försäljning i Shanghai 1992, så ansvarade Jarl även för sex fabriker i Europa.
“Det finns många historier att berätta om, vid den tiden speciella, olika platser som vi gjorde affärer på och besökte, såsom som Bangladesh, Iran, Syrien, Vietnam, Pakistan och många fler vilka har gett mig en bra kulturell förståelse. En gång landade vi i Tunis och skulle köra med bil till Tripoli i Libyen för ett affärsprojekt. Föraren hade dålig syn på natten, så vi tog över och körde bilen hela vägen, vilket var en ganska spännande upplevelse. En annan gång skulle vi flyga med hydroplan från Dhaka till Khulna, men när vi såg planet, hangaren och träffade piloten tog vi en bil i stället. Ett fint minne är ett projekt vi gjorde i Vietnam 1990 för att vara energi- och hållbarhetseffektiva, där värmen som skapades från en energistation användes för att värma en tork för tillverkningsprocessen. Projektet säkrades med medel från det svenska Exportrådet.”
Jarls nästa roll tog honom till Norden Pac som VD, ett bolag som också ursprungligen ägdes av Swedish Match, men som nu ägs av investmentbolaget Daughty Hansen. Norden Pac var världsledande inom produktion av högteknologiska rörfyllningsmaskiner och förpackningsprodukter och hade även en betydande tillverkning av avancerade plast-, laminerings- och aluminiumrör. Implementationen av robotik ökade maskinernas hastighet upp till 100 cykler per minut vilket ökade konkurrensfördelen och införandet av elektrodrivsystem. Genom det nyförvärvade företaget Gislaved Plastics lanserades nya innovationer såsom formsprutade tuber för Pharmacia och innovativa förpackningsöppningar för Tetra Laval. En stor rekonstruktion av maskinenheten tog dem från förlust till vinst och med en investering i innovation, marknadsföring och försäljning ökade tillväxten starkt. Företaget såldes till Sidel SA och efter integrationen med en av deras divisioner var det dags för Jarl att gå vidare till nästa utmaning inom Swedish Match-familjen.
“Rollen som VD för Sweden Match South Africa med huvudkontor i Johannesburg var mycket intressant och personligt givande. Jag implementerade en svensk ledarskapskultur på de lokala anläggningarna och ledde omstruktureringar och M&A-projekt, arbetade mycket med de lokala fackföreningarna och etablerade en kundfokuserad verksamhet. Tillsammans lyckades vi öka EBITA med 20%. Vi startade ett utvecklingsprojekt som engagerade 600 personer från våra anställdas familjer genom att ge dem trehjulingar så att de kunde sälja produkter till distributörspriser vilket kunde göra dem självförsörjande. Vi startade också en skola för de anställdas barn och drev många kampanjer för att skydda sig mot hiv. Vi är mycket stolta över detta!“
Därefter var jag stationerad i Benelux med divisionsansvar för försäljning och tillverkning i Afrika, Oceanien, Latinamerika och Centraleuropa och ingick i koncernledningen. När mitt uppdrag där var klart ville vi flytta tillbaka till Sverige efter så många år utomlands. Jag började på Charge Holding och CTEK, ett företag inom avancerade batteriladdare som ägs av FSN Capital. Vi fokuserade på att utöka marknadstäckningen och distributionen i kombination med att diversifiera produktsortimentet och påskynda graden av innovation. Vi hade ett utvecklingskontor i Hong Kong, och min Technical Manager och jag uppmuntrade alltid till resor fram och tillbaka för att komma med nya idéer som ledde till kommersiella produkter. Jag lämnade företaget efter att vi hade sålt det till Altor.”
Jarl arbetade sedan som Interim Manager under en period, bland annat på EQT-ägda Sanitec i Sverige och Frankrike. Företaget skulle läggas ned, men hans analys visade att en rekonstruktion var möjlig och verksamheten räddades. Fem år senare rekryterade hans tidigare arbetsgivare, FSN Capital, som VD och Koncernchef för Vindora Utbildning, ett företag inom gymnasie- och vuxenutbildning – en helt ny bransch för honom. Verksamheten hade cirka 1200 anställda lärare och skolor på 50 platser i Sverige. Stora förändringar inom kvalitet och kostnadsreduktion gjordes och företaget såldes sedan till Academedia.
2019 kom han som VD och Projektledare till LKAB Mekaniska som förser gruvor med mekanik- och underhållstjänster. Förutom att leda uppgraderingar av anläggningar, maskiner, utrustning och affärssystem ledde han konsolideringen av två fabriker. Han är fortfarande kvar i gruvbranschen, nu som VD för LKAB Wassara.
“För att lyckas måste man vara helhjärtat engagerad i uppdraget och vara väldigt synlig och närvarande i organisationen. Att komma från en mycket praktisk bakgrund där jag har lärt mig fräsning, svetsning, svarvning, montering och så vidare, till att i princip ha haft alla positioner i ett företag upp till VD, har gjort mig väldigt bekväm med att förstå olika människors behov och funktioner. En viktig sak som man aldrig får glömma är att affärer görs mellan människor och produkter och/eller tjänster, så att skapa en lärande, trygg och hälsosam miljö är ett måste. Man måste ha kul tillsammans! Under många år ingick jag även i valberedningen för styrelseakademin i sydöstra Sverige och efter att själv ha gått dessa utbildningar har jag fått en både god erfarenhet och uppdrag inom styrelsearbete.”
Vad händer inom LKAB idag?
“Fokus är på att ha koldioxidfria tillverkningsprocesser vilket är på god väg med flera pågående initiativ. Det är mycket bra för både hållbarheten och miljön. En annan viktig sak är det nyligen lanserade ReeMap-projektet som återanvänder rester och mineraler från järnmalmsgruvorna. Framöver kommer det att kunna tillgodose en stor del av Europas behov av gödselprodukter. De största utsläppen kommer senare i värdekedjan när våra järnmalmspellets omvandlas till färdigt stål. Vi kan bearbeta våra produkter ett steg till och gå från dagens fina material, finkrossad järnmalm och pellets, till kolfri järnsvamp, tillverkad av vätgas. På så sätt kan vi bidra till att minska de globala CO2-utsläppen med 40-50 miljoner ton varje år. Det motsvarar Sveriges hela utsläpp av växthusgaser varje år.”
Du har varit inom tillverkning, maskiner, konsumtionsvaror, gruvdrift och utbildning – hur lätt eller svårt är det att byta bransch?
“Jag känner inte att jag bara kan arbeta i en bransch, det viktiga är att förstå slutanvändaren eller kundens behov och produktens eller tjänstens värdekedja. Du behöver inte vara raketforskare, det finns personer inom organisationen som känner till alla detaljer. Det har aldrig varit ett problem, utan en möjlighet att lära sig och utvecklas. Den viktigaste egenskapen i varje uppdrag och bransch är ledarskap, motivation och hög energi för att skapa ett team och få saker att hända. Du bör aldrig göra dig oersättlig, när du lämnar måste allt fortsätta att fungera. “
Hur ser du till att du har en bra balans mellan arbete och fritid?
“Jag träffade min fru för 40 år sedan och för mig är det viktigt att ha en bra relation. Jag tar hand om min fysiska hälsa genom cykling, Vasaloppet, Iron Man och Enduro. Jag sover och äter bra också. Resor och kultur är också viktigt för mig och jag kan verkligen rekommendera att se “Bodyguard” på China Teatern i Stockholm – den är fantastisk!”
Du har bott utomlands i många år, vilket land trivdes du bäst i?
“Varje land har sin charm. Filippinerna var väldigt exotiskt eftersom det var mitt första utlandsuppdrag, och Kanada är i många avseenden mycket likt Skandinavien. Afrika ligger mig varmt om hjärtat – jag har tillbringat mycket tid i Sydafrika. Faktum är att jag tog uppdraget i Afrika inspirerat av en safariresa till Tanzania och Kenya 2001. Så när möjligheten kom var svaret omedelbart: ja, låt oss åka till Afrika! Jag har alltid inspirerats av författaren Karin Boye och hennes dikt ’I rörelse’ som lyder:
På resande fot
Den mättade dagen är aldrig den största.
Den bästa dagen är en törstdag.
Det finns nog syfte och mening med vår resa
men det är vägen dit, som är värd mödan.
Det största målet är en natt lång vila,
där elden tänds och brödet bryts i all hast.
På den plats, där du sover men en gång,
sömnen blir trygg och drömmen full av sång.
Gå vidare, gå vidare! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.
“Det är därför jag alltid säger: gör ditt bästa i varje situation, njut av livet genom att utforska nya möjligheter, kulturer och människor, men kompromissa inte med dina värderingar.”