Sanna Reunanen,Interim Manager
Sanna Reunanen,Interim Manager

“Om detta hade varit en permanent roll hade jag förmodligen inte övervägt att ansöka och kunden hade förmodligen inte heller letat efter någon med min profil. Men när uppdraget var avslutat sa klienten att de hade fått mer än de vågat hoppas på.”

Sanna Reunanen är en erfaren förändringsledare som har arbetat inom stora organisationer såsom Viaplay, MTV3 och TV4 SE. Hon har alltid varit fascinerad av att driva förändring och utveckla verksamheter, främst inom digitalisering och transformation. I januari 2023 engagerades hon som interim VD för GT Musiikkiluvat Oy (GTM) i Finland: “Jag kom till en punkt där jag bestämde mig för att jag hade sett tillräckligt av företagsvärlden, åtminstone för ett tag, och ville göra något annorlunda. Interimt ledarskap och projektbaserat arbete passar mig och gick in i rollen som interim VD för GTM.”

GTM är ett internationellt företag med cirka 20 anställda i Finland. Verksamheten hanterar försäljning, marknadsföring och fakturering av bakgrundsmusiklicenser, samt tillhandahåller kundservice och support.

Då GTM skulle rekrytera en ny VD beslutade de sig för att engagera en interim VD för att säkerställa att man inte förlorade tid och framåtdrift. Även om uppdraget inte fokuserade på kulturella förändringar eller affärsutvecklingsprojekt, utvecklades dessa frågor också snabbt under uppdraget. Tack vare Sanna kunde den nya VD:n börja arbeta med en organisation som redan var förberedd för en ny riktning.

Sannas 5 insikter om Interim Management

  1. En Interim Manager är en verklig superkraft i ett företag, en turbomotor som kan driva och utveckla verksamheten framåt. Interima chefer är motiverade personer som får saker gjorda från dag ett.
  1. Att ha ett externt perspektiv samtidigt som man arbetar som en del av företaget är en utmärkt kombination. Den interima ledaren ger insikter från andra företag och branscher men arbetar inifrån organisationen och dess behov.
  1. Fokus, fokus, fokus. När du går in i en situation under en begränsad tid och med ett tydligt mål, är fokus på att göra saker effektivt och på att leverera resultat. I praktiken kan all onödig eller icke-essentiell metaverksamhet läggas åt sidan.
  1. Interima uppdrag innebär variation och förändring och är som en smekmånad. Interim Managern har stor passion, engagemang och drivkraften att få saker gjorda.
  1. Mångsidig erfarenhet inom olika affärssektorer stärker interimarens kunskap och förståelse för kundens utmaningar. Som Interim Manager får du också lämna din comfort zone och får möjligheten att se branscher och företag som du annars kanske inte skulle exponeras för.

Sanna Reunanen berättar att hon ser det här som framtidens arbetssätt: “Det finns många företag som inte behöver en heltidsanställd för att lösa sina utmaningar. För mindre företag kan en interim expert ofta vara tillräcklig. Jag tror på att erfarenheter och kunskaper kommer att användas annorlunda i framtiden än de gör idag. Jag uppmanar verkligen företag att se Interim Managers som ‘growth enablers’ och jag hoppas att de kommer att ha mer mod att använda interima tjänster. Jag är mycket nöjd med mitt uppdrag och det var värt att ta steget in i ett nytt arbetssätt. Jag kommer definitivt att fortsätta växa mina kunskaper inom nya branscher och nya företag.”