Pernilla Nissler - VD Blocket 1200px
Pernilla Nissler - VD Blocket 1200px

Pernilla Nissler är sedan två år VD Blocket, Sveriges största marknadsplats på nätet och en stark motor och möjliggörare avseende cirkulärekonomi i Sverige. I en allt starkare konkurrens står de nu mitt i en tillväxtresa som även betyder förändring i ledarskap och arbetskultur. Vi har pratat med henne om hennes syn på ledarskap.

Fostrad inom telekom och spelbranschen har hon en lång erfarenhet av snabbrörliga och tekniktunga branscher. Sin karriär började hon inom Nokia där hon bland annat var Program Manager Next Generation of Mobile Gaming med placering i Kanada. Efter Nokia följde drygt 11 år hos Tele2 där hon var arbetade inom sälj, kundservice fram till sin sista roll inom bolaget som Affärsområdeschef för företagsmarknaden i Sverige. ”Min absolut mest spännande resa inom Tele2 var när vi förvärvade danska TDC med deras B2B-verksamhet. Det var en otrolig resa!”

”Folk gör som du gör, inte vad du säger. Som chef är det viktigt att du föregår med ett gott exempel. Allt börjar hos ledarna.”

2019 rekryterades hon till rollen som VD för Blocket, Sveriges största marknadsplats på nätet. Med 25 år på marknaden har man idag 250 anställda och finns i 20 länder.

Jag är people-driven

Pernilla beskriver sig själv som en people-driven ledare. Hon betonar vikten av KPI:er, uppföljningar och siffror, men att det viktigaste är att alla medarbetare känner motivation. ”Ett starkt ledarskap leder till engagemang som i sin tur leder till fantastiska resultat. Man bygger ett starkt ledarskap genom att leva sina värderingar, det är oerhört viktigt.” Ett exempel på deras värderingsstyrda ledarskap är den extrema perioden med Covid-19 som vi befinner oss i nu. ”Den 11:e mars 2020 kom beskedet att alla som kan ska arbeta hemifrån, och en dag senare arbetade hela organisationen hemifrån, omställningen gick oerhört snabbt. Vi tar ansvar genom att stanna hemma och för att minska på trängseln i bland annat i kollektivtrafiken så att de som måste ta sig till jobbet kan göra det. Då blir ledarskapet viktigt, eftersom folk gör som du gör, inte vad du säger. Som chef är det viktigt att du föregår med ett gott exempel. Allt börjar hos ledarna.”

Prestation och resultat måste uppnås, men det är inte ’vad:et’ utan ’hur:et’ som är det viktiga för att arbeta långsiktigt. Pernilla betonar att det är väldigt viktigt att allt som har med ledarskap att göra börjar i toppen hos ledningsgruppen. För Blocket är det även viktigt att medarbetarna tänker på sin hälsa när de arbetar hemma, att de inte arbetar över lunchen och blir stillasittande. Alla uppmanas att gå på en promenad varje dag och man har ökat tiden per vecka för friskvård. Även här måste cheferna föregå med gott exempel, kommunicerar och checka in med sina underställda. ”Själv tar jag många walk-and-talks!”

Mitt i en tillväxtresa

Blocket är nu mitt inne i en spännande tillväxtresa och firar dessutom 25-årsjubileum i år. ”Vi har haft fördelen att verka på en marknad med mycket lite konkurrens. Nu har vi många starka medspelare på planen, som bland annat Tradera, men även många små spelare har dykt upp under de senaste åren. Men, det gör oss bättre eftersom vi ständigt måste steppa upp för att fortsätta på vår tillväxtresa.”

Hennes uppdrag på Blocket är att säkerställa tillväxt och addera ännu mer värde för användare och kunder samt addera fler funktioner.

I en tillväxtfas är förändring oundvikligt. ”Blocket var redan syftesdrivet när jag kom in som VD, men man levde inte sina värderingar. Vi har jobbat oerhört mycket med att tydliggöra våra värderingar och att vi ska kunna luta oss mot dem i de beslut vi tar. Nyckeln har varit att förklara vad vi står för på ett mycket tydligt sätt. Många anställda visste inte vad det betyder att arbeta med värderingar och egentligen handlar det ju om att lyfta de goda beteendena.”

Nya generationen ställer andra krav

I en verksamhet med många unga anställda är det tydligt att den nya generationen ställer helt andra krav än gårdagens medarbetare. ”Den nya generationen är mycket ballare än vad vi är. Det kommer att vara mycket större rörlighet, man byter jobb oftare. En värderingsstyrd verksamhet är ett krav. Man söker sig till bolag som gör något för samhället.” Pernilla berättar att Blocket har ett betydande samhällsengagemang bland annat genom Blocket Bostad som förmedlar hyresrätter på ett enkelt och smidigt sätt och ett aktivt arbete inom inkludering och jämställdhet. ”Det är en stor rotation på medarbetare och då är det ännu viktigare att vi har en kultur där man känner sig som en i gänget direkt. Man ska ha roligt på jobbet och känna sig som en Blocketeer.”

Den växande rörligheten på arbetsmarknaden tror Pernilla kommer att leda till att interima roller och gig kommer att öka starkt de kommande åren. ”Allt fler är intresserade av att interima, det är ett fantastiskt sätt att arbeta mellan två anställningar, för att testa ny bransch eller helt enkelt som ett nytt sätt att göra karriär.”

Läs mer:

Att arbeta som interimschef

Nordic Interims interimschefer