Johan Löw, Interim PMO
Johan Löw, Interim PMO

Johan Löw har en lång bakgrund inom byggbranschen och är idag interim Sektionschef hos Trafikverket med ansvar för tunnlarna i det gigantiska projektet E4 Förbifart Stockholm. I grunden är han konstruktör vilket har gett honom ett bra fundament för att förstå även relativt komplicerade tekniska frågor. Hans roller har ofta varit internationella, bland annat har han varit i Asien för Skanska, som projektledare för processindustrier i Brasilien och som chef för Ruukki Constructions verksamheter i Skandinavien där han arbetade med en portfölj av mycket stora projekt, bland andra Mall of Scandinavia, Stockholm Waterfront och Friends Arena.

Under ett antal år arbetade Johan sedan med opinionsbildning och utbildningsfrågor i rollen som VD för branschorganisationen Stålbyggnadsinstitutet, en verksamhet med mer än 100 medlemsföretag. Hans intresse för ledarskapsfrågor och viljan att dela med sig av sina erfarenheter av tunga projekt ledde honom i 2020 att börja en bana som Interim Manager. ”Jag är bra på att arbeta med människor och tror att min senioritet kan skapa värde. Med åren har jag lärt mig att ha tålamod, skapa förändring och säkerställa att den kan verka igenom hela organisationen.”, berättar han.

Vad har du för ansvarsområden inom ditt nuvarande uppdrag?

”Sedan 2020 ansvarar jag för tunnlarna i Förbifart Stockholm, vilka består av sammanlagt 55 km tunnlar inklusive arbetstunnlar – det är världens näst längsta tunnel i stadsmiljö! Vi har ett stort antal pågående entreprenader varav sex ligger under mitt ansvar. Mycket av mitt arbete är att dagligen samordna och leda arbetet genom andra, se till att organisationen fungerar och att vi håller budget och tidplaner. Vi har många inhyrda konsulter, vilket gör att det är en hel del rotation av personal och vi måste ha en bra rekryteringsprocess för ersättare. I min del av byggherreorganisationen har vi ca 80 medarbetare, som det ställs stora krav på, det här är ett mycket komplext och svårt projekt. Ett exempel är när man kommer till ställen i berget där man inte vet hur det ser ut. Mitt gäng är fantastiskt!”

Vad är fördelen med att arbeta som Interim Manager?

”Att komma in i ett nytt uppdrag med fokus på att lösa uppgiften, men att inte äga organisationens problem. Det skapar en stor frihet, och man kan hålla sig utanför internpolitiken. För mig är det ett otvunget sätt att arbeta som ger en stor frihet och en möjlighet att driva utveckling och att arbeta med det som är riktigt roligt.”

Läs mer om Interim Managers

Vad är din ledarskapsfilosofi?

”Det är otroligt viktigt att ha tillit till sin personal. När man har mycket folk under sig måste man låta organisationen arbeta, tro på vad de gör och leda genom andra. Jag tror på ständig utveckling och på att ha tålamod – att lita på att medarbetarna gör ett bra jobb och ge dem tid att lyckas.”

Hur säkerställer du att du har en bra balans mellan arbete och fritid?

”När jag går hem är jag hemma och kopplar bort jobbet. Jag ligger inte vaken på nätterna och funderar och grubblar. Jag tycker om att koppla av med idrott, min familj och promenader med vår hund, men det viktigaste är att kunna stänga av – jobbet finns alltid kvar!”


Läs mer om interimskonsulter