Niklas Tevajärv, Interim Manager
Niklas Tevajärv, Interim Manager

Nordic Interim Finland firar 10-årsjubileum i år och vi har pratat med Niklas Tevajärvi, den första interimaren som engagerades för ett uppdrag.  

Karriären som interim CFO var mer eller mindre en slump 

Niklas berättar att det inte finns någon rak väg att bli Interim Manager. För honom började det med att han kontaktades via LinkedIn av ett Private Equitybolag i Storbritannien som också ägde ett bolag i Finland. Han hade aldrig funderat på en karriär som en Interim Manager, men efter att ha diskuterat uppdraget tyckte han att det lät mycket spännande: “Jag började förstå fördelarna och friheten det skulle ge mig, och utmaningen att ständigt utveckla sig och leverera under press passar min personlighet.” 

I ca 30 år har Niklas haft ledande roller i välkända företag som Volvo, Agfa-Gevaert och Ahlstrom. År 2013 kom han i kontakt med Kari Peuhkuri, grundare och Managing Partner hos Nordic Interim Finland. 

“Jag hade precis startat mitt eget bolag, vilket var bra för efter bara ett par månader kontaktade Kari mig för ett uppdrag som interim CFO för ett bolag med nattklubbsverksamhet, Night People Group (NPG).” 

NPG ägde 16 nattklubbar i Finland och stod inför en rekonstruktion och skuldsanering. Den nya styrelsen insåg behovet av att få in en person som kunde hantera kriser och resa kapital. Niklas tidigare erfarenheter blev nu ovärderliga för NPG. 

“Jag fokuserade på finansiella rapporter, prognoser och uppföljning för att säkerställa att styrelsen kände sig trygg, och utvecklade samtidigt rapporteringsprocesser, strukturer och kvalitetssäkring. Jag är den typen av person som är lugn i stressade situationer. När båten börjar ta in vatten blir jag en trygg kapten och vet vad jag ska göra.” 

När uppdraget startade hade organisationen precis påbörjat skuldsaneringen och en advokat hade utsetts för att samordna processen. Efter att man hade tagit fram en plan som godkänts av domstolen var hans första uppgift att förhandla med den bank som hade den största delen av finansieringen av företaget. NPG behövde rekapitaliseras och Niklas reste kapital från olika investerare. Efter en framgångsrik turnaround av företaget lämnade han sitt uppdrag 2015.  

“Jag hoppade direkt på mitt nästa interimsuppdrag, också genom Kari, på Solera Beverages. De hade ett finskt dotterbolag som hade en svag rapportering och man behövde ta reda på vad som var fel. Efter uppdraget stannade jag kvar som permanent CFO, men efter ett par år saknade jag att arbeta självständigt. Mitt senaste uppdrag var som interim CFO på Secto Design Oy.” 

Det roligaste med att arbeta som Executive Interim Manager är att få saker att hända 

Niklas uppskattar friheten att arbeta som interimare och uppdrag inom ekonomi är alltid kopplade till förändring och förbättring, vilket han tycker är både roligt och utmanande. Att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper till teamet och lösa affärskritiska problem är något som ger honom mycket. 

“Många företagsledare som inte känner till Interim Management jämför kostnaderna för en interim och en fast anställd, men dessa kan man inte jämföra. En Interim Manager är mycket erfaren och levererar resultat från första dagen och tar med sig nya arbetssätt och ser saker objektivt. Som permanent saknar man ofta den erfarenhet som krävs för att driva förändring, implementering och ledarskap.” 

När Niklas är ledig kallar naturen 

Niklas bor vid havet utanför Helsingfors och tycker om att åka båt och vara ute i naturen. Han spelar också mycket fotboll. Vi frågade honom om vad man inte får missa när man besöker Finland han säger direkt att man ska uppleva den vackra skärgården och en, eller många, av de 56 000 sjöarna. Under vintern är hans bästa tips att åka till Lappland.