Karin Bodin leder Polarbrödskoncernen, ett familjeägt företag i femte generationen med rötterna i Älvsbyn. Hon är inte bara vd för ett av Sveriges största bageriföretag utan också en drivande kraft bakom satsningar på hållbarhet, innovation och nya affärsområden.
Uppväxt i brödfamiljen
”Jag växte bokstavligen upp i Polarbröd”, berättar Karin Bodin. ”Båda mina föräldrar arbetade där och vid middagsbordet diskuterades det ofta affärer. Min syster och jag blev tidigt engagerade.”
Men hennes karriär började utanför familjeföretaget. Hon utbildade sig till journalist i Sundsvall och arbetade med redigering och webbsidor innan hon vid 26 års ålder klev in i Polarbröd på kommunikationsavdelningen. Hon skrev en bok om företagets historia och ansvarade för den interna tidningen. Det blev början på en resa mot ledarskap. ”Vår dåvarande externa vd frågade mig vad jag ville bidra med, och gav mig möjlighet att utvecklas. När han lämnade sitt uppdrag 2006 tog min syster och jag över som huvudägare. Då blev det naturligt att vi också tog över rodret.”
Från fabrik till framtidens mat
I dag omfattar Polarbrödskoncernen mer än bagerier. Förutom fastigheter och egna vindkraftverk har de även investerat i framtidens mat – bland annat bolaget Veat som utvecklar hälsosamma lunchlösningar, restaurangkedjan Råvara och ett svenskt saffransföretag med innovativa odlingsmetoder.
Krisen som blev en vändpunkt
En av de största prövningarna kom 2020 när ett av koncernens bagerier brann ner.
”Ett halvt dygn efter branden stod jag inför våra medarbetare och sa: vi ska bygga upp det här igen. Det snabba beslutet skapade en enorm kraft. Det var en jättesmäll, men vi är på god väg tillbaka,”, berättar Karin. Produktionen kunde delvis räddas genom att rampa upp det andra bageriet, samtidigt som en ny produktionslinje byggdes i rekordfart.
Ledarskap och styrelsearbete
Förutom vd-rollen sitter Karin Bodin i flera styrelser, bland annat i Di Luca & Di Luca. ”Balansen mellan handlingskraft och styrning är avgörande. Ibland blir styrelser för kreativa och då riskerar ledningen att överhopas. Man måste hela tiden fokusera på affären, inte fastna i rapportering. Hållbarhet är oerhört viktigt, men rapporteringskraven får inte bli övermäktiga. De måste vara utformade så att de faktiskt förbättrar verksamheten.”
Karin har ofta varit den första kvinnan i rummen hon klivit in i och berättar att man då blir avvikande från normen. ”Vissa män blir om sig och kring sig, men det kan också vara avväpnande att vara kvinna i en mansdominerad värld. Jag har fördelen att vara familjeägare, det gör att jag inte är rädd för att säga vad jag tycker.”
Råd till nästa generation ledare
Till kvinnor som vill ta plats i styrelser och ledande roller har hon ett tydligt budskap: ”Våga säga ja till chefspositioner, även om du inte känner dig helt färdig. Ingen är perfekt. Samtidigt måste man också våga säga nej till saker som inte utvecklar dig.”
Framtidens Polarbröd
Polarbröd har satt upp ett ambitiöst mål: till år 2032 ska bolaget vara helt cirkulärt, och hälften av intäkterna ska komma från produkter och tjänster som ännu inte finns på marknaden.
”Jag är visionär. Jag gillar att tänka ut vägen framåt. Samtidigt måste man känna sig själv och veta vad man inte är bra på. Det finns alltid kompetens i företaget – ledarskap handlar om att använda den,” säger Karin.
Trots det ödmjuka citatet ”det är inte liv och död – det är bara bröd” betonar Karin att livsmedelsproduktion är en samhällsbärande funktion:
”För oss är det viktigt att vara med och ställa om matsystemet och samtidigt värna kultur, tradition och gemenskap. Bröd är mer än mat. Det är trygghet.”
#vd #CEO #Polarbröd