Mårten Holmqvist är interim VD för Tobiasregistret, ett register av donatorer för blodstamceller. Vi har pratat med Mårten om hans uppdrag, om att arbeta som Interim Manager och om hans syn på ledarskap.
Den röda tråden i hans karriär är ledarskap och chefsroller, något han har arbetat med i över 22 år. En viktig del har alltid varit förändringsledning med fokus på affärsutveckling, sälj och ekonomi i företag med komplex tjänsteförsäljning.
”Jag har bytt bransch några gånger och ledarskapet fungerar i stort sett på samma sätt överallt.”
Rollen som interim VD på Tobiasregistret är hans första interimsuppdrag med uppdraget att ta hand om organisationen som har gått igenom en omorganisation, skapa stabilitet, processer, nya arbetssätt och en framtidsvision.
”Det har fungerat mycket bra. Jag började med att intervjua personalen och lära känna teamet. Gemensamt tog vi fram en verksamhetsplan där alla har varit delaktiga i att sätta våra mål.”, berättar Mårten.
Tobiasregistret är det svenska registret av potentiella givare av blodstamceller. I registret hittar sjukvården donatorer som räddar patienters liv. Verksamheten är baserad i Sverige, men arbetar internationellt genom samarbete med stamcellsregister i andra länder.
I år firar Tobiasregistret 30 år, vilket kommer att uppmärksammas genom en stor rekryteringskampanj under hösten för att fortsätta utvecklas och växa med fler givare. Kampanjen ska stödja målet att växa med 30 000 nya givare per år.
Fokus ligger nu på att gå igenom avtal, både gällande verksamheten och sjukhus då det gäller att säkra kapaciteten på transplantationscentren runtom på landets universitetssjukhus. Även rapportering, internkontroll, riskhantering och lobbying för att få bidrag är en viktig del av arbetet. ”Vi har haft en bra utveckling och vårt mål är att bli självförsörjande inom ett par år. För första gången har vi ett plusresultat!”
Hur förberedde du dig inför uppdraget på Tobiasregistret?
”Efter att jag träffade styrelseordföranden intervjuade jag tf. VD för att få en nulägesanalys och jag läste på genom offentliga uppgifter. När uppdraget väl har börjat är det viktigt att presentera sig på ett bra sätt för teamet och anpassa budskapet till mottagaren.”
Varför valde du att arbeta som Interim Manager?
”Det har länge lockat mig att arbeta som interimare. Jag har inte jättemånga år kvar i arbetslivet och vill inte binda upp mig för resten av tiden, utan göra lite olika roliga uppgifter. I grunden är det samma saker man ska ha med sig som Interim Manager och som permanent chef. Allt ledarskap börjar med att förstå vad uppdraget är. Man behöver göra en nulägesanalys och se hur det är på insidan och på utsidan, det gäller att förstå det snabbt. För att få med sig sina medarbetare är det viktigt att tillsammans skapa en målbild med delmål och låta alla vara delaktiga.”
Hur ser du till att ha en bra balans mellan arbete och fritid?
”Sista tiden har jag slarvat med detta men jag brukar motionera mycket, jag har sprungit 14 maraton! Jag har många sysselsättningar som ger mig energi, jag är en entreprenör och har drivit företag vid sidan av mina roller, jag är styrelseordförande i Moment Hälsa & Psykologi och jag tillbringar mycket tid i vår skog i Östergötland där jag går ut med motorsågen! Man måste hitta sätt att tömma sig på negativa tankar och fylla på med ny energi.”
Vilka 3 saker är viktigast i ditt ledarskap?
- Kommunikation, vilket inkluderar att vinna förtroende, lära känna sina medarbetare, hålla veckomöten och säkerställa delaktighet. Det skapar energi i verksamheten.
- Att vara en trygg ledare, men samtidigt ha en hög integritet i kombination med transparens och tydlighet.
- Mänsklig värme och hjärta!
Om Tobiasregistret
Tobiasregistret är det svenska registret av potentiella givare av blodstamceller. I registret hittar sjukvården donatorer som räddar patienters liv. Verksamheten är baserad i Sverige, men arbetar internationellt genom samarbete med stamcellsregister i andra länder. Sedan starten 1992 har mer än 1 200 allvarligt sjuka patienter fått nya stamceller. Idag finns drygt 204 000 personer i Tobiasregistret.
I år (2022) firar Tobiasregistret 30 år, vilket kommer att uppmärksammas genom en stor rekryteringskampanj under hösten för att fortsätta utvecklas och växa med fler givare. Kampanjen ska stödja målet att växa med 30 000 nya givare per år.
Så blir du donator
På www.tobiasregistret.se anmäler du dig och får då hem ett tops-kit. När detta skickats tillbaka analyseras det av ett labb i USA där dina värden tas fram och sedan blir du registrerad. Det kostar inget att gå med i registret, men du måste vara mellan 18-35 år och fullt frisk. Även om du är äldre kan du registreras om du har ett unikt värde.