Stanley Holsteiner har drivit stora förändringsprojekt inom främst hälso- och sjukvårdssektorn, både i Sverige och internationellt. Vi har pratat med honom om hans karriär inom förändringsledning och att just ledarskapet är framgångsfaktorn för att lyckas med transformationer.
Du har haft en varierad karriär inom olika branscher och organisationer. Var började du din resa?
”Min resa började på Riksförsäkringsverket där jag ansvarade för stora projekt mellan myndigheter, och ledde bland annat en riskanalys för samtliga statliga verk. De hade en utmaning i att de inte kunde försäkra sig, så vi var tvungna att hitta alternativa sätt att hantera eventuella händelser. Efter det gick jag vidare till Cap Gemini där jag fokuserade på processutvecklingsprojekt och metodutveckling för den typen av verksamhetsanalyser. Framför allt jobbade jag med försäkringsbolag och läkemedelsindustrin. Ett av de större engagemangen var att processorientera kvalitetsstyrningen avfyra läkemedelsfabriker och samtidigt digitalisera dokumenthanteringen i hela flödet.”
Efter att som managementkonsult ha drivit stora projekt i ett flertal branscher ville Stanley testa något helt nytt och blev rekryterad till Kirurgkliniken på Capio St. Görans Sjukhus som tf. Klinikchef under den tid en permanent rekryteringsprocess skulle genomföras. Efter tre månader blev han erbjuden den fasta rollen och såg det som en otrolig möjlighet och berättar: ”Jag gled in på ett bananskal och blev förälskad och fast! Vi vände ett betydande ekonomiskt underskott på kort tid och blev mer effektiva. Framgångsfaktorn var att forma ett välfungerande ledningsteam so tog ansvar för alla perspektiv i verksamhetsstyrningen. När Nordic Capital, som då ägde Capio som driver sjukhuset, fick en del anmärkningar på sin revision behövdes en ny CFO och jag fick rollen med uppdraget att rätta till revisionen, outsourca vissa ekonomiprocesser och förbättra ekonomistyrningen.”
Stanley gick sedan tillbaka till Cap Gemini där han ansvarade för att bredda deras erbjudande inom hälso- och sjukvård med stora uppdrag i Gävleborg och Västra Götaland. 2009 rekryterades han till rollen som Biträdande Sjukhusdirektör på Akademiska Sjukhuset i Uppsala med ansvar för integration av processer, regionavtal, samarbetet med Karolinska Sjukhuset gällande rikssjukvårdsfrågor och samarbetet med universitetet. ”Det var en roll som var omöjlig att tacka nej till, det är fantastiskt fint sjukhus och Sveriges äldsta universitetssjukhus som då firade sitt 300-årsjubileum.”
Du gick senare vidare till en roll som Head of Program Management Office på Karolinska Sjukhuset, vad var ditt uppdrag?
”Jag blev kontaktad av Birger Jakobsson och Mikael Forss på Karolinska Universitetssjukhuset som skulle ta över ansvaret för Nya Karolinska Sjukhuset från NKS Förvaltning vilket krävde ett programkontor som jag erbjöds att leda. Egentligen kände jag mig inte färdig på Akademiska, men det här var för spännande för att tacka nej till. Ett sådant här enormt projekt sker väldigt sällan. När projektet var genomfört och vi hade avvecklat programkontoret fick jag rollen som Operativ Chef Tema Cancer på Karolinska och stöttade även den då tillförordnande sjukhusdirektören i olika typer av frågor.”
I nästa steg tog du ett uppdrag med placering i Saudi Arabien, kan du berätta mer om det?
”I juni 2019 började jag på ett stort projekt för NEOM i Saudi Arabien som Director Operations Health, Wellbeing & Biotech. Landet stod inför en reformation som omfattar ekonomi, kultur och reducerat oljeberoendet. Som en del i detta skulle man bygga en helt ny region med ett hållbart samhälle, miljö, livskvalitet och hälsa samt bidra till att lokala och internationella företag skulle kunna vara med att utveckla framtidens tjänster och innovationer. Mitt fokus låg på att utveckla framtidens sjukvård och designa ett sjukvårdssystem från grunden. Det var ett fantastiskt projekt och förutom att designa den framtida sjukvården handlade det om att även bygga upp sjukvården för de personer som bodde där under projektets gång och vi driftsatte ett mindre sjukhus. Samtidigt var det en tuff tid, då jag under Covid bara träffade min fru tre gånger.”
Efter 4,5 år i Saudi Arabien planerar Stanley nu att ta uppdrag som Executive Interim Manager och Senior Advisor. Han berättar att själv har använt sig av Interim Managers under sin tid på Karolinska och vet att det är en framgångsfaktor när man ska driva komplexa projekt, men det viktiga är att få använda och dela med sig av sina samlade kunskaper – och att ha roligt!
När är det fördelaktigt att ta in en Executive Interim Manager i sin organisation?
” Ibland behöver man ha en ledare som är fri från historik och internpolitik och som kan driva ett projekt aktivt och med tydlighet. Det är en stor fördel när personen är neutral och har fullt fokus på uppdraget utan att samtidigt behöva sköta sina vanliga arbetsuppgifter. När projektet är genomfört kan någon annan ta över. Ett annat tillfälle när det är bra att ta in en interimare är om man har en vakans och inte kan vänta ut en rekryteringsprocess som kan ta upp till 6-9 månader, då är det mycket värdefullt att få in en erfaren och kompetent ledare som håller igång verksamheten och leder teamet. Den personen kan även stötta den nya chefen under en övergångsperiod.”
Vad är viktigast när man leder en förändring?
”Förändringsledarskap har mycket med din personlighet att göra, du behöver vara ärlig och tydlig och kunna visa att det är det här som gäller nu, ge ansvar, möjligheter och förtroende till att vara med och förändra. Jag tycker att man måste beskriva resan på ett sätt som att man har ett val att vara med eller kliva av, men att jag behöver dig och hoppas att du väljer att vara med. Det är också otroligt viktigt att välja rätt personer för projektet och ha interna ambassadörer. Fokusera på individernas framgång och fira delmål!”
Vad är du speciellt stolt över i din karriär?
”Jag tycker man ska vara stolt över allt bra man presterat och för allt man lärt av sina misstag. Om jag ska välja två väldigt speciella uppdrag för mig blir det ena Verksamhetschef för Kirurgen på Capio Sankt Göran där jag trots all skepsis och kirurgernas misstroende vann deras förtroende och respekt och vi lyckad vända klinikens ekonomi och effektivitet till allas belåtenhet. Det andra uppdraget måste bli Nya Karolinska programmet. Ett enormt komplext program med stora tekniska och logistiska utmaningar i kombination med olika förväntningar och krav att hantera från politiken, styrelse och ledning, Karolinska Institutet, verksamheten och media. Media tyckte mest om att skriva negativt om projektet, men faktum är att det levererades i tid och med ett väldigt bra slutresultat. Men mest stolt är jag över de saker jag har åstadkommit tillsammans med mina team i alla uppdrag. Att leda förändring, vinna tillsammans, det är det som är grejen för mig!”
Du har drivit stora och komplexa projekt som tar mycket fokus, vad gör du för att ladda dina batterier när du är ledig?
”För att ladda batterierna spelar jag gärna gitarr, hellre än bra! Andra intressen är golf och att umgås och diskutera med min fru. Jag är en sportfåne och spelade bandy och fotboll som ung och skidåkning är ett stort intresse. Vi åker några veckor varje år och ska snart resa till vårt favoritställe.”