Vilka utmaningar finns inom Supply Chain och förändringsledarskap? Vi har pratat med Peter Sedin, Head of Supply Chain på Rexel, om hans yrke och för att få hans bästa tips på vart man ska åka skidor!

Peter har tillbringat 15 år på Volvo, främst inom Supply Chain och operations. Inledningsvis arbetade han inom forskning och utveckling, men på grund av kapacitetsbegränsningar på anläggningen i Eskilstuna blev han ombedd att leda ett investerings- och leanprojekt inom Supply Chain. Det gav honom ett intresse av området och han utvecklades som ledare.

Varför valde du en karriär som Interim Manager?

“Jag hade bott utomlands i 6 år och hade en mindre midlife crisis. När jag återvände hem ville jag ha en förändring. Tyvärr är de flesta företag inte väl rustade för att återintegrera personer efter många år utomlands, så jag tog beslutet att lämna min arbetsgivare och börja arbeta som Interim Manager. Jag har haft olika interimsuppdrag hos företag som LKAB, Consolis och Green Cargo.”

Du är idag permanent Head of Supply Chain för Rexels Sverige. Kan du berätta om företaget?

“Rexel är en franskt koncern med huvudkontor i Paris. Rexel Sverige är en el-distributör och tillhandahåller teknisk expertis och lösningar till B2B-kunder. Vi har allt inom området och är specialiserade på solenergi och elektrifiering. I Sverige har vi 59 butiker och två distributionslager, för vilka jag är ansvarig som Supply Chain Director.”

Du började ursprungligen din roll som Interim Manager, vad var dina ansvarsområden?

“Det var en stor ledarskapsutmaning. När jag började i mars 2022 befann sig företaget i en avgörande fas som krävde en omfattande transformationsresa, som fortfarande pågår. Min uppgift var att analysera den nuvarande situationen, identifiera nödvändiga förändringar och genomföra dem. Vi har nu ett mycket bra team på plats och vi har redan börjat skörda frukter av vårt arbete tillsammans. Vårt fokus ligger på människan och vi kommunicerar enkla och tydliga budskap i våra distributionscentra i Jordbro och Göta. Effektiv kommunikation och upprepning av budskap är avgörande. Vi prioriterar säkerhet, säkerställer en positiv arbetskultur och firar individuella prestationer varje dag. För mig innebär ledarskap att skapa kontakt med människor, vara en mood manager och klä mig på ett sätt som alla kan relatera till än att vara en distanserad chef i kostym.”

När det gäller förändringsledarskap, vilka strategier använder du dig av?

“Förändringsledarskap innebär att skapa strukturer, ha en tydlig agenda, arbeta med förändring och se till att rätt personer är på rätt positioner. Det är viktigt att utforska olika möjligheter och kommunicera med tydlighet och öppenhet. På Rexel behövde vi en ledare som kunde driva förändring snabbt och skapa en positiv kultur. Jag är nu fast anställd och tycker verkligen om utmaningen och de möjligheter som företaget erbjuder.”

När är det en bra idé att anlita en Interim Manager och vad är fördelarna med det?

“Att anlita en Interim Manager är en mycket bra lösning när en organisation vill driva förändring, tänka innovativt, fatta svåra beslut eller bygga nya team. Interim Managers är skickliga på att underlätta snabba förändringar och bidra med nya perspektiv.”

Vad är mest givande med att vara Interim Manager?

“En av de mest givande aspekterna är att få uppleva olika organisationer och bidra med min kunskap från tidigare roller. Jag har lärt mig av mina misstag och fått många värdefulla insikter. Det är tillfredsställande att dela med mig av mina erfarenheter och hjälpa organisationer att komma igenom utmaningar. Oavsett bransch är många utmaningar liknande. Supply Chain, i synnerhet, är ständigt i förändring och påverkas av globala händelser. Man måste ha en benägenhet för förändring och vara beredd att navigera genom händelser som pandemier, krig, digitalisering och globalisering.”

Vad ger dig energi och balans i livet?

“Jag bor på landet, vilket gör att jag kan ladda batterierna genom att vara nära naturen. Efter att ha bott i stora städer som Sao Paulo och Bryssel uppskattar jag lugnet. Det är rofyllt för mig.”

Slutligen, har du några restips?

 “Jag gillar att åka skidor, särskilt i Alperna. Mitt favoritställe att åka skidor är Österrike. Det erbjuder en fantastisk natur och utmärkta backar för skidentusiaster som jag.”